Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ανοίγει παράθυρο μείωσης φόρων...........

Ανοίγει παράθυρο μείωσης φόρων και ανατροπές σε ΦΠΑ η έκθεση της Κομισιόν

Κομισιόν και ΕΚΤ βάζουν στόχο το υπουργείο Οικονομικών να πετύχει σταθερή υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και να διατηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι


Παράθυρο μείωσης των φόρων ανοίγει για πρώτη φορά η τρόικα, προαναγγέλλοντας παράλληλα μεγάλες ανατροπές στον ΦΠΑ, σταδιακή εφαρμογή από το 2015 ενός συστήματος μηνιαίας παρακράτησης των φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα, επέκταση της έκτακτης εισφοράς πέραν του 2014, αλλά και εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2017.


Στην έκθεση αξιολόγησης Κομισιόν και ΕΚΤ τονίζεται ότι αν το υπουργείο Οικονομικών καταφέρει να πετύχει σταθερή υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, ενώ τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε σε συνεργασία με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να εξετάσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Τονίζεται όμως ότι το Δημόσιο χάνει σήμερα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ, καθώς εισπράττει μόλις 4 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και ζητείται επειγόντως μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ. Στο μέτωπο του ΦΠΑ οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μελέτη για τις αλλαγές έως τον Ιούνιο του 2014, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015 μέτρα που αφορούν:

1. Ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων.
2. Καθιέρωση της δυνατότητας απαλλαγής μικρών επιχειρήσεων από το σύστημα ΦΠΑ.
3. Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.
4. Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ. Επιχειρήσεις με καλό ιστορικό πληρωμών και συμμόρφωσης με τους κανόνες ΦΠΑ να λαμβάνουν τις επιστροφές αυτόματα χωρίς έλεγχο. Παράλληλα, έως τον Ιούνιο του 2014 η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μελέτη για την εισαγωγή ενός συστήματος παρακράτησης «πληρώνω την ώρα που εισπράττω» (pay as you earn) με το πρώτο βήμα σταδιακής εφαρμογής του νέου συστήματος να γίνεται τον Ιανουάριο του 2015.

Κούρεμα στο 15% στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών
Την οριζόντια μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, με άμεση εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο. Παράλληλα, επιβάλλει υποχρεωτική έκπτωση ύψους 5% στις φαρμακευτικές εταιρείες υπέρ του ΕΟΠΥΥ, για την προμήθεια του Οργανισμού με ακριβά φάρμακα για σοβαρές παθήσεις.
Στο μεταξύ, η έκθεση της η Κομισιόν αναλύει με αυστηρό ύφος τις καθυστερήσεις στους ελέγχους των τιμολογίων των ιδιωτικών κλινικών για τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Στο πλαίσιο αυτό, το Μνημόνιο δίνει προθεσμία έως και τον Ιούνιο, απαιτώντας έως τότε να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για τις οικονομικές απαιτήσεις που αφορούν το περασμένο έτος.
Αντίστοιχα, έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει κλείσει και το θέμα των διαγνωστικών κέντρων.
Σημειώνεται ότι το κόστος για τις διαγνωστικές εξετάσεις μπαίνουν για ακόμη μία φορά στο μικροσκόπιο των δανειστών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουν τη σύναψη συμβάσεων με κλειστούς προϋπολογισμούς με ιδιωτικά νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα αλλά και ιδιώτες γιατρούς, σε μία προσπάθεια συγκράτησης των σχετικών δαπανών.

10.000 εκτός Δημοσίου το 2014 από τους 25.000 της διαθεσιμότητας
Την έξοδο από το Δημόσιο περίπου 10.000 διαθεσίμων από τους συνολικά 25.000 επιβεβαιώνει η έκθεση της Κομισιόν - μόνον οι 15.000 αναμένεται να επανατοποθετηθούν σε άλλες υπηρεσίες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι 10.000 αυτοί διαθέσιμοι που θα απομακρυνθούν θα είναι η βασική δεξαμενή για την κάλυψη του στόχου των 15.000 απομακρύνσεων εντός του 2014. Οι υπόλοιποι θα προέλθουν από επίορκους, όσους διορίστηκαν με παράτυπες διαδικασίες (π.χ. παρανόμως μονιμοποιηθέντες) καθώς και από υπαλλήλους σε φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Από τις κατηγορίες αυτές υπάρχει ένα ενδεικτικός αλλά όχι δεσμευτικός αριθμός και για 2.000 απολύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2015, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης Εύσημα περιλαμβάνει η έκθεση για την επίτευξη του στόχου περί μείωσης κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων από το 2009, και μάλιστα νωρίτερα από το τέλος του 2015 που προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα. Οπως προκύπτει εξάλλου από την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις αλλά και τις συνταξιοδοτήσεις, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά 30.000 υπαλλήλους στη διετία 2015-2016.

Ρυθμίσεις κόκκινων δανείων από τις «κακές» τράπεζες
Καμπανάκι για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες χτυπά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στην έκθεσή της τονίζει ότι πλέον θα τεθούν σε εφαρμογή κριτήρια βαθμολόγησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ θα υπάρξουν και νομικές ρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η δυνατότητα στους εκκαθαριστές των «κακών» τραπεζών να διαπραγματεύονται την αναδιάρθρωση αλλά και την αναχρηματοδότηση δανείων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, ούτως ώστε να πετύχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη είσπραξη. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρχουν κοινοί εκκαθαριστές σε παραπάνω από μία «κακές» τράπεζες, ώστε να αντιμετωπίζονται από κοινού περιπτώσεις χρεών και να δίνονται κοινές λύσεις αναδιάρθρωσης. Η Κομισιόν αναφέρεται επίσης στις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests της Τραπέζης της Ελλάδος και οι οποίες θα καλυφθούν κυρίως μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν οι τράπεζες. Επίσης, τονίζει ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες ενισχύθηκαν ενώ έγιναν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των νοικοκυριών με «κόκκινα δάνεια».

Αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
Για την Παιδεία, αναφέρεται ότι στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το σύστημα ήταν εξαιρετικά αναποτελεσματικό και ότι η Ελλάδα είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά ωρών διδασκαλίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Ωστόσο μέτρα όπως η νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων των σχολείων, η δυνατότητα για υποχρεωτικές μεταθέσεις προσωπικού, οι προσλήψεις μόλις 2.000 αναπληρωτών το 2013-2014 έναντι περίπου 15.000 το 2011-2012, βελτίωσαν την εικόνα.
Το επόμενο διάστημα τονίζεται ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή της νέας πολιτικής της αξιολόγησης των σχολείων και του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διαπιστώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί ένα πρώτο κύμα ενοποίησης των ιδρυμάτων στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», που χαρακτηρίζεται «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Επισημαίνεται όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές επικαλύψεις και το σύστημα θα μπορούσε να εξορθολογιστεί περαιτέρω, καθώς η μεταρρύθμιση μείωσε μόνο κατά 1,4% σε σχέση με το 2012-2013 τα απαιτούμενα κονδύλια.

Πιο χαμηλά πέφτει ο πήχης των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις
Χαμηλώνει συνεχώς ο πήχης των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία για φέτος δεν θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και του χρόνου τα 2,2 δισ. ευρώ. Προς τα κάτω αναθεωρείται και ο συνολικός στόχος εσόδων μέχρι το 2020, από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 22,3 δισ. ευρώ.
Για τις αρχές του τρίτου τριμήνου προγραμματίζεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και την εταιρεία διαχείρισης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO). Εντός του επόμενου τριμήνου αναμένονται και οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΛΠ (τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος), χωρίς ωστόσο να είναι γνωστή η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΘ. Το επόμενο δίμηνο θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την πώληση του 55% του κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία Αερολιμήν Αθηνών, ενώ αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία με τον στρατηγικό εταίρο, την καναδική επενδυτική PSP.
Τέλος, ο πρώτος γύρος τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ακίνητα θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2014, με βάση έκθεση που θα παραδοθεί από τους συμβούλους του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) εντός του Ιουνίου.

Αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ, απελευθέρωση φυσικού αερίου
Αυξήσεις από την 1η Ιουλίου στα τιμολόγια της ΔΕΗ για εξοχικές, δεύτερες και τρίτες κατοικίες, που επειδή ανήκουν στην κατηγορία 0-800 κιλοβατώρες χρεώνονται όπως οι ευάλωτοι καταναλωτές, εισηγείται στην ουσία το Μνημόνιο. Σύμφωνα με αυτό, η ΔΕΗ πρέπει από τον Ιούλιο να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων της. Αλλες υποχρεώσεις της χώρας είναι ότι πρέπει ώς τον Ιούνιο η κυβέρνηση να έχει εξοφλήσει τις οφειλές της προς τη ΔΕΗ, ενώ από τον Σεπτέμβριο να αρχίσει η απόσυρση των κοστοβόρων μονάδων της επιχείρησης, καθώς και η έναρξη δημοπρασιών «πακέτων» λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας με αποδέκτες ιδιώτες προμηθευτές και βιομηχανίες.
Επίσης ώς τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να έχει υιοθετήσει νόμο για το «σπάσιμο» των Εταιρειών Παροχής Αερίου, προκειμένου από την 1η Ιουλίου 2015 να διαχωριστούν οι δραστηριότητές τους σε δίκτυα και εμπορία.
Στον τομέα των καυσίμων ώς τον Αύγουστο του 2014 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων εισροών - εκροών και ώς τον Σεπτέμβριο να έχει δημιουργηθεί ο οργανισμός τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας με σκοπό να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2015.

Επανεξέταση για ομαδικές απολύσεις
Οσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, στο Μνημόνιο γίνεται λόγος για βήματα στη βελτίωση του συστήματος. Οπως τονίζεται, εάν αυτές οι βελτιώσεις δεν είναι αποδοτικές, αξιόπιστες και βιώσιμες, τότε το σύστημα θα ευθυγραμμιστεί με τις καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ μέσω νομοθεσίας το φθινόπωρο του 2014. Σημειώνεται ότι απαίτηση της τρόικας παραμένει η κατάργηση του βέτο του υπουργού στις ομαδικές απολύσεις. Παράλληλα, αλλάζει η νομοθεσία για την ενοικίαση εργαζομένων και τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
πηγή: http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Flying over Greece

Τα μυστικά του Παρθενώνα

ΩΡΩΠΟΣ

visitors2